Published On: 5 Aralık 20231764 words8.8 min read

K Belgesi Nedir, Nasıl Alınır? K Belgesi İçin Gerekli Evraklar

K belgesi için bazı maliyetler ve harçlar ödemeniz gerekmektedir. K belgesi için gerekli olan maliyetler ve harçlar da belirlenen standartlara göre ödenmelidir. Öncelikle, K belgesi başvurusu yapacağınız il veya ilçede bulunan UUGK merkezine başvurmanız gerekmektedir. Ticari amaçla Ev ve Büro eşyası taşımacılığı yapacaklara verilir. K belgeleri başvuruları Ulaştırma Bölge Müdürlüklerine yapılmaktadır. Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü olmayan illerde ise başvurular Ticaret Odalarına yapılmaktadır. Araç satışlarında ise noter satışı tarihi itibari ile 60 gün içinde bakanlığa başvuru yapılmalıdır.

Böylelikle aracınızın yönetimi, bakımı, sigortası gibi konularla uğraşmak yerine, uzman bir ekip tarafından hizmet alabilirsiniz. Yetki belgesi4925 sayılı karayolu taşıma yönetmeliği çerçevesinde düzenlenen ve taşıma işini sınıflandırıp her sektörün faaliyet alanını düzenleyen yönetmelikle tanımlanmış belgelerin genel adıdır. K belgelerinde K belgesi şahıs ya da tüzel kişilerde meydana gelen durum değişikliklerinin bildirilmesi zorunludur. Türkiye’nin illerinden herhangi birinde Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odası ve Ziraat Odası’na kayıtlı olup kamyonet, kamyon, çekici, römork ve yarı römork araç sahipleri olanlar K belgesi ile yükümlü tutulur. K1 belgesi için gereken evraklar arasında pek çok belge bulunmaktadır. Bu yazımızda K1 belgesi almak için gereken belgeleri görebilirsiniz.

Her 5 yılda bir yenilenmesi gereken K2 belgesi bir dilekçe ile birlikte Karayolları Müdürlüğüne başvuru yapılarak alınabilir. K belgesi alan kişilere taşımacılık yapma yetkisi verilmektedir. Bu belge sayesinde ticari ve kargo taşımacılığı yapabilir, müşterilerin eşyalarını güvenli bir şekilde taşıyabilir ve işlerini yasal olarak sürdürebilirler. K belgesi almak için öncelikle ilgili meslek odasına kaydolmanız gerekmektedir. Daha sonra başvuru süreci için gerekli evrakları tamamlayıp başvurunuzu yapmanız gerekmektedir. Başvurunuzun kabul edilmesi durumunda, taşıma yetkisini belgeleyen K belgesi size verilecektir. K belgesi, ticari amaçla kullanılan panelvan araçlar için zorunlu bir belgedir. Bu belge, TÜRKIYE motorlu Taşıt yönetmeliği gereğince, yolcu taşıma faaliyetlerinde bulunan araçların halkın sağlığı ve güvenliği açısından gereken şartlara uygun olduğunu kanıtlamaktadır.

Yurt içi eşya taşımalarında, K1 Yetki Belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmişözmal ticaritaşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler. K1 yetki belgesine kayıt edilecek taşıtların, motorlu araç tescil ve trafik belgelerindeticariolarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunludur. K2 yetki belgesi için başvuranların en az, 1 birim taşıta (kamyonet, kamyon, tır, kırkayak vs) sahip olmaları gerekir. K2 belgesine sahip olan kişilerin adına kayıtlı araçların gereçli ve dönemlik muayenelerinin olması şartı da aranır. K1(Ö) yetki belgesine kayıt edilecek taşıtların, motorlu araç tescil ve trafik belgelerindeticariolarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunludur. K3 yetki belgesine kayıt edilecek taşıtların, motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunludur. K1 yetki belgesine kayıt edilecek taşıtların, motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunludur. K1(Ö) yetki belgesine kayıt edilecek taşıtların, motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunludur\. İlk bahsini yap ve oyunun adrenaliniyle keyif al parabahis\. K1 belgesi, sahip olduğu araç veya araçlarla ticari olarak taşımacılık yapmak isteyenlerin sahip olması gereken yetki belgesi olup sadece gerçek ve tüzel kişiliklere verilir.

Kontrol sırasında belgeniz yanınızda değilse ya da daha kötüsü, belgeniz hiç yoksa idari para cezasına tabi tutulursunuz ve kontrolü yapan memurun inisiyatifine bağlı olarak aracınız bağlanabilir. K Belgesi için başvurular Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından alınmaktadır. Eğer varsa ilçe müdürlüğüne, yoksa il müdürlüğüne giderek içinde tüm gerekli belgelerin bulunduğu dosyayı bizzat kendiniz teslim etmelisiniz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 2023 yılı için ücretlendirmeler şu şekildedir; K1 belgesi ücreti 44,264 lira olarak belirlenmiş olup yüzde 75 indirimli K1 belgesi için 11,066 TL ödenir. Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler gereğince K belgesi işlemlerinin bir kısmı Ticaret Odası’na gitmeden e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. K belgesi almanın avantajları arasında yasal olarak taşımacılık yapmanızı sağlamak, müşterilerin güvenini kazanmak, işlerinizi daha profesyonel bir şekilde yürütebilmek bulunur. Dezavantajları ise başvuru sürecinin bazı evrak ve düzenlemeler gerektirmesi ve ek maliyetler getirmesi olabilir.

K1 ve K3 Belgelerinde ODY/ ÜDY Bulundurmak Zorunludur

Çekici cinsi taşıtlardan katar ağırlığı 40 tondan fazla olanların katar ağırlıkları 40 ton, kamyon cinsi taşıtlardan azami yüklü ağırlığı 32 tondan fazla olanların azami yüklü ağırlıkları 32 ton kabul edilir. Toplam yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen taşıtlar ile yapılan eşya taşımaları için yetki belgesi ücretinde yüzde 75 indirim uygulanır. K1 belgesi olmadan hizmet vermeye çalışanlara 1,434 TL para cezası verilir. İlk olarak, başvuru yapacak kişi veya firma, ilgili Ticaret Odası veya Sanayi Odası’ndan herhangi birine üye olmalıdır. Daha sonra, K belgesi başvuru formunu doldurarak ilgili evrakları teslim etmelidir. Başvuru evrakları arasında şirket tescil belgesi, ticaret ve sanayi odasının onaylı üyelik belgesi, araç kayıt belgesi, acente sözleşmesi gibi belgeler bulunmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından araç kullanım alanlarına göre farklı belgeler veriliyor. K belgesi, araçların kullanım alanları ve kapasitesine göre verilen belgeler arasında geliyor. Bu anlamda yapılan çeşitli sınıflandırmalar içinde bulunan araçlara ise, K yetki belgesi veriliyor. Panelvan araçlar taşımacılık sektöründe sıklıkla tercih edilen araçlardır.

K Belgesi Nasıl Yenilenir?

Bu araçları kullanacak olanların ise K belgesi hakkında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Bu yazıda, K belgesi hakkında tüm bu konuları detaylarıyla ele alacağız. K3 yetki belgesiTicari amaçla yurt içinde ev ve büro eşyalarını taşımak için K3 yetki belgesine sahip olunmalıdır. Gerçek kişilerin, kendi adına tescil ve kayıt yapılmış olduğu yüklü ağırlıkları kg geçmeyen şehir dışına çıkmayan eşya taşımaya mahsus özmal ticari taşıt filosu ve kamyonet olması gerekir. Gerçek kişilerde, yetki belgesi sahibinin talebi üzerine; yetki belgesi, babası veya annesi veya eşi veya çocukları veya kardeşleri arasında bulunan bir gerçek kişi adına düzenlenebilir. Eğer yetki belgesi sahibine bu Yönetmeliğin geçici maddeleri ile önceden tanınmış muafiyetler varsa; bu muafiyetler yeni yetki belgesi sahibi için geçerli olmaz. Yetki belgesinin yeni sahibi, bu değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 1 yıl içinde Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamak zorundadır. K belgesi, taşımacılıkla uğraşan ve ticari amaçla eşya veya yolcu taşıyan her araç sahibinin sahip olması gereken bir belgedir.

{

K YETKİ BELGESİ

|}

3’üncü şahıslar üzerine kayıtlı araçlar için bu belge alınamaz. K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları, tüzel kişilerin ise 2 birim taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları gerekir. Tüzel kişiler için yetkilendirilen kişilerin, şirket için ise, ortaklardan en az bir tanesinin başvurması yeterli olur. Bu sayede ticari işlemlerin yapılması da mümkün hale gelir. K 1 yetki belgesine kayıt olacak taşıtların trafik belgelerinde ve motorlu araç tescil ticari olarak tescil ve kayıt edilmiş olmaları da zorunludur. Ev ve büro eşyası taşımalarında, K3 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler. Yurt içi eşya taşımalarında, K1 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler. 1) K2 yetki belgesi türleri için taşıtların motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunlu değildir. K2 yetki belgesi türleri için taşıtların motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunlu değildir. K Belgesi şahıs adına alınabildiği gibi tüzel kişilik ya da şirketler adına da alınabilir.

Panelvan araçlarda K belgesi olmadan ticari amaçlarla kullanımda bazı alternatifler mevcuttur. Bunların başında kiralama ya da kiralamak yerine yük taşıma hizmeti almak gelir. Panelvan araç kiralama, belge gerektirmeyen bir seçenektir ve kısa dönemli işlerde tercih edilebilir. Kiralama işlemini yaparken dikkat edilmesi gereken nokta ise, aracın kiralama şirketi tarafından temiz, bakımlı ve sigortalı olmasına özen göstermektir. Başvurunun yapılmasının ardından, ilgili kurum başvuru evraklarını inceler ve gerekli incelemeleri yapar. Başvurunun kabul edilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Leave your comment

Related posts